Yaşam

Vücutta Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Doğaya baktığımızda tonlarca yük taşıyan minik böceklerin, kuşların ve fillerin bile kaşındığını görebiliriz. Doğanın bir parçası olarak insan da kaşınır. Bu doğal yansımayı vermemizin sebebi ise cildimizi rahatsız eden dış etkenleri ortadan kaldırmaktır. Yani vücutta kaşıntı olması normaldir.Ve ortalama bir istatistik vermek gerekirse, bir insan günde 100 kez kaşınır.

‘Vücuttaki kaşıntı o zaman sorun değil’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü Bazen bu kaşıntı haddini aşabilir. ve yaşam kalitemizi düşürecek noktaya gelebilir. Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan kaşıntı bazen farklı hastalıkların da habercisi olabiliyor bu yüzden son derece dikkatli olmak gerekiyor. Vücutta kaşıntı neden olur, hangi durumda şüphelenilmelidir ve nasıl geçer, gelin tüm detaylarıyla inceleyelim.

Öncelikle bir tarif yapalım; Vücutta kaşıntı nedir?

Kaşıntı, vücudumuzun tamamında ya da bir bölümünde ortaya çıkan bir his olarak tanımlanabilir. Bu his geldiğinde kaşıntılı bölge el, başka bir uzuv veya başka bir cisimle uyarılarak rahatlama sağlanır. Bu doğal bir dürtüve rastgele bir sağlık sorunu olmamasına rağmen kişi günde ortalama 100 kez kaşınabilir.

Bir sağlık sorunu olarak vücuttaki kaşıntı olağan dışı bir durumdan söz eder. Kişi o kadar kaşınır ki yaşam kalitesi düşer. Bazen bu kaşıntıya kızarıklık ve şişlik de eşlik edebilir. Bu nedenle geçmeyen ve yaşam kalitesini etkileyen kaşıntı durumlarında şüphe duyulabilir.

Peki neden kaşınırız, vücutta kaşıntıya ne sebep olur?

  • cilt kuruluğu
  • egzama
  • Uyuz
  • Böbrek yetmezliği
  • Sarılık
  • Siroz
  • Dış etkenler ve alerjiler

Cilt kuruluğu:

Vücutta kaşıntının en yaygın nedenlerinden biri kuru cilttir. iklim koşulları, sürekli çok sıcak su ile yıkamak, Gün içinde yeterli sıvı alınmaması veya ilaç kullanımına bağlı olarak ciltte kuruluk ve kaşıntı oluşabilir. Özellikle hem kadınlarda hem de erkeklerde 40 yaşından sonra cilt kuruluğu daha da artacak ve cilt yeterince nemlendirilmezse kaşıntı da artacaktır.

Egzama:

Atopik dermatit veya egzama, vücutta kaşıntıya neden olduğu bilinen en yaygın deri hastalıklarından biridir. Evet egzama bir hastalıktır. Basit bir cilt kuruluğu olarak başlasa da daha sonra iltihaplı kabarcıklara, kızarıklıklara ve pullanmaya neden olabilir. Bazen o kadar artabilir ki vücuttaki kaşıntı en hafif belirtisi haline gelir.

Uyuz:

Sarcoptes scabiei adlı bir akar türü insan derisine yerleşir ve uyuz adı verilen bir hastalığa neden olur. Bu rahatsızlık özellikle geceleri artan bir kaşıntı yaratır. Aslında sadece uyuz değil, cildimizde bulunan farklı parazit ve bakteriler de uyuz gibi kaşıntıya neden olabilir. Bu durum, cildimizin bakteriyel stabilitesinin bozulması nedeniyle süreksiz olabilir veya kronikleşebilir.

Böbrek yetmezliği:

Ne yazık ki, böbrek fonksiyonlarının bir kısmının veya tamamının kaybından kaynaklanır. Böbrek yetmezliği vücutta kaşıntıya da neden olur. Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, yüksek tansiyon, iştahsızlık gibi semptomların yanı sıra böbrek yetmezliğinin neden olduğu vücutta kaşıntı ve cilt kuruluğu ile birlikte gelir. ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Sarılık:

Sarılık isminden de anlaşılacağı gibi beğenilme ve cildin sararma halidir. Bu sadece bir hastalık değil, Farklı hastalıkların belirtisi olarak görülür.Sarılık ile birlikte vücutta halsizlik, ateş ve kaşıntı gibi belirtiler de görülür.

Siroz:

Siroz, bir tür kronik karaciğer hastalığıdır. Siroz nedeniyle karaciğerin yapısal fonksiyonları bozulur, organ sertleşir ve küçülür. En sık görülen semptomlar halsizlik, kilo kaybı, sarılık ve ortalarda kaşıntıdır. Sirozun yanı sıra karaciğerdeki farklı hastalık ve bozukluklar da kaşıntıya neden olabilir.

Dış etkenler ve alerjiler:

Bu başlığın sonu yok. Çünkü şampuanınız, dış jeliniz, parfümünüz, giysileriniz, deterjanınız, nevresiminiz ve Aklınıza gelmeyen birçok dış faktör Vücuttan kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı ayrıca gıdalara, böcek ısırıklarına, polenlere, ilaçlara vb.

Kaşıntı ile birlikte görüldüğünde şüpheli belirtiler:

  • Kaşıntınız gece artarsa ​​deri enfeksiyonundan şüphelenilir. Nevresim ayrıca deterjanın neden olduğu bir alerji olabilir.
  • Kaşıntıyla birlikte çok su içmeye ve çok idrara çıkmaya başlarsanız şeker hastalığından şüphelenilir.
  • Kaşıntı ile birlikte olağandışı kilo kaybı olmuşsa kanser türlerinden şüphelenilir.
  • Kaşıntı ile birlikte çarpıntı ve yorgunluk görüldüğünde tiroid bezi bozukluklarından şüphelenilir.
  • Kaşıntı ile birlikte cilt rengi değişikliği, sarılık ve idrar rengi yoğunluğu görüldüğünde karaciğer hastalıklarından şüphelenilir.
  • Kaşıntı ile birlikte kızarıklık ve şişlik görüldüğünde ürtikerden şüphelenilir.

Vücutta kaşıntı olduğunda ne yapmalıyım, nasıl geçer?

Öncelikle kendinizi yeterince tanımalı ve vücuttaki kaşıntı yoğunluğunun farkına varmalısınız. Örneğin havaların ısınmasıyla terleme nedeniyle Daha çok kaşınabilirsiniz veya daha az duş aldıkça kaşıntı artabilir. Yeni bir deterjan, şampuan, duş jeli kullandığınızda ya da yeni bir giysi ya da çarşaf aldığınızda kolay alerjiye bağlı kaşıntı artabilir.

Kaşıntı endişesi duymadan birkaç deneme yanılma yaparak bu tür hayati tehlikesi olmayan vücutta kaşıntı artar. Kaşıntının nedenini bulabilir ve ortadan kaldırabilirsiniz.Ancak yukarıdaki eşlik eden belirtilerle birlikte kaşıntı da artıyorsa uzman bir doktor tarafından muayene olarak tıbbi takviye alınmasında fayda vardır.

Sağlık kuruluşuna gittikten sonra vücutta oluşan kaşıntı sorunu ile semptomları tarif ettiğinizde kan tahlili istenir, karaciğer tahlili istenir, böbrek tahlili istenir, tiroid tahlili istenir ve akciğer grafisi istenir. Bunların sonuçlarına göre doktorunuz kaşıntıya neden olan hastalığı tespit edecek ve en uygun tedaviye başlanacaktır. Şüpheye bağlı olarak başka testler de istenebilir.

Kaşıntıya karşı alabileceğiniz önlemler var:

  • Cilt kuruluğunu önlemek için düzenli olarak su bazlı nemlendiriciler kullanın.
  • Çok sıcak suda banyo yapmaktan kaçının.
  • Kaşındığını fark ettiğiniz eserlerden, yiyeceklerden ve giysilerden uzak durun.
  • Odadaki havayı nemlendirin.
  • Stresten uzak durun.

Basit bir nedeni olabileceği gibi birçok farklı hastalığın habercisi de olabilir. vücutta kaşıntı neden olur, nasıl geçer Aşağıdakiler gibi sık sorulan soruları yanıtladık: Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi vücuttaki kaşıntı konusunda da en doğru ve spesifik bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu