Ekonomi

Türk savunma sanayisinin değer yaratan projeleri UEZ 2023’te ele alındı

SASAD’ın sponsorluğunda, sektörün önde gelen firmalarının başında yer aldığı “Savunmada Yeni Teknolojiler & Yaratılan Değer” oturumunda, Türk Savunma Sanayii’nin geliştirdiği yeni teknolojiler ve inovatif çalışmaların neler olduğu, sektörün gelişimini sürdürmesi için neler planlandığı anlatıldı. yakın gelecekte gelişme, yenilik ve yenilikçi projelerle değer yaratarak yoluna devam edeceğini söyledi.

Moderatörlüğünü Kale Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Lideri Osman Okyay, Aselsan Genel Müdür Yardımcısı ve MGEO Sektör Lideri Ahmet Akyol, Roketsan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Second, STM Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve BİTES Savunma Uğur Coşkun’un yaptığı oturum , Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü.

Osman Okyay: “Çift kullanımlı teknolojiler geliştirerek diğer sektörlere destek oluyoruz”

Kale Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, “2022 yılında sektörün toplam cirosu bir önceki yıla göre yüzde 20,05 artarken, ihracatı yüzde 36,2 arttı. Şubenin toplam istihdamı yüzde 7,23 artarak 81 bin kişiye ulaştı. Sektör, yüksek teknolojiler ve özellikle çift kullanımlı teknolojiler geliştirerek diğer departmanları desteklemekte ve yüksek katma değer üretmektedir. Savunma sistemlerine olan talebin hızla artması ve Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, batılı ülkelerde üretim kapasitesi yetersizliklerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Görünen o ki, Türkiye kendini bu alanda kanıtlamış çalışmalarıyla geliştirmiş ve potansiyel sunuyor. Avrupa ve ABD ortasındaki siyasi ayrışmayı etkileyen faktör, ABD’nin yeni çıkarılan yasalarıdır. ABD’nin kendi şirketlerinin yatırımlarını desteklemesi, ABD şirketlerinin Avrupalı ​​şirketlerle haksız rekabet etmesine yol açmıştır. Devlet ve devlet dışı aktörler arasında bulanık sınırlar oluşmaya başladı, bu da siber güvenlik, savunma sanayi ve istihbaratın işini çok zorlaştırdı. Alıştığımız birçok tarifin karşılıksız kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Savunma sanayinde ihracatın yüzde 1 artması bile bizim için çok değerli” dedi.

Ahmet Akyol: “Milli ve yerli tasarımlarımızı dünyaya sunuyoruz”

Aselsan Genel Müdür Yardımcısı ve MGEO Sektör Lideri Ahmet Akyol, “Türk Savunma Sanayii ile Aselsan arasında bir ortaklık ve dostluk var. Hatta haberleşme, bilgi sistemleri, uzay radarı, elektronik harp, su altı teknolojileri, elektro optik, güdüm, güç, sağlık ve ulaşım gibi birçok alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu sayede yerli ve milli tasarımlarımızı dünyaya sunmuş oluyoruz. Yetişmiş insan kaynağımız ve tüm sanayi dallarımız ile elbette dünyada rekabet ediyoruz. Savunma sanayisinin birçok parçadan farkı, az sayıda ülkenin elde ettiği bir kümelenme ile karşılaştırılıyor olmamız. O ligde rekabet edebilmek için aynı standardı ve kaliteyi yakalamak gerekiyor. Rakipler dünyanın en iyileridir. Bu da bize ‘en iyi olma’ motivasyonunu veriyor.

Murat İkinci: “Yerli üretimi harekete geçirerek ciddi ekonomik katkı sağlıyoruz”

Roketsan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat İkinci, “Çalışmalarını dünyaya ihraç edebilen, kritik alanlarda yerli teknolojiler üretebilen global bir şirket konumundayız. Atmaca projesi ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin gemi savar ihtiyacını karşılayarak hizmet veriyoruz. Bu tür teknolojinin ekonomik açıdan 3 değerli avantajı vardır: Birincisi, kendi işlerimizi yurt dışından satın aldığımızda çok fazla marj gerektirir. Yani kendi emeğimizle satın aldığınızda kazanırsınız. İkincisi işi dışarıdan almadığınızda devletin verdiği bütçe ile ekonomiye katkı sağlamış oluyorsunuz. Üçüncü nokta ise burada geliştirilen teknolojilerin bir kaldıraç etkisi yaratmasıdır. Askeri alanda yürütülen faaliyetler ve iç pazarın büyüklüğü ihracat potansiyeli açısından büyük katkı sağlamaktadır. Yerli üretim harekete geçiyor ve önemli bir ekonomik katkı sağlıyor.”

Özgür Güleryüz: “Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan tam bağımsız savunma görevi aldık”

STM Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “STM çok köklü ama en az bilinen şirketlerden biri. Türkiye’nin en büyük askeri nakliye firmasıyız. Özellikle her zamanki motivasyonumuz, ne yapacaksak ekosistemle birlikte yapmak ve birlikte büyümek. STM’nin olmadığı hiçbir faaliyet alanı yoktur. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından bize verilen misyon, savunmada tam bağımsızlığın sağlanması için gerekli mühendislik faaliyetlerini yürütmektir. Örneğin NATO istihbarat altyapısı STM tarafından sağlanmaktadır. Geleceğin teknolojilerine yatırım yapmak çok önemli. Savunma ihracatı şu anda düşük ve umarım yakın gelecekte artacaktır. İlk motivasyonumuz ‘tamamen bağımsız Türkiye’ idi. Türk yerli milli firmaları olarak TSK ihtiyacının yüzde 85-90’ını karşılayacak durumdayız. Şimdi uluslararası pazardaki en iyi teknik analizleri ve pozisyonları sunmaya geldik. Bir yandan özgüvenimiz arttı, diğer yandan TSK uluslararası arenada marka haline geldi ve bu oran ihracatla daha da büyüyecek” dedi.

Uğur Coşkun: “TSK için metaverse konularında uygulamalar geliştiriyoruz”

BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Uğur Coşkun, “Metaverse teknolojileri bir zamanlar hayatımızda çok değerli bir konuydu ve halen önemini koruyor. Şu anda TSK için de metaverse konularında uygulamalar geliştirmeye çalışıyoruz. Buradaki tecrübelerimizi metaverse ortamına aktarmayı hedefliyoruz. Artırılmış gerçeklik tecrübemiz ve tecrübemizle artırılmış gerçeklik programı ile bir aracın bakım ve onarımı konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Departmanın ihtiyaç duyduğu alanlarda çalışan ve inovasyon odaklı start-up kültürüyle ilerleyen bir firma olarak elde ettiğimiz teknolojilerle ülkemize daha faydalı olacak bir formül sunmaya çalışıyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu